Rädda Maten Skåne

Rädda Maten har en egen hemsida! Gå till www.raddamaten.nu så hittar du mer information!

Rädda Maten inspirerar och katalyserar aktörer att tillsammans hitta nya vägar för att minska matsvinnet. Detta görs i enlighet med Agenda 2030 delmål 12:3.

Initiativet till projektet togs av Skånes landshövding Anneli Hulthén som i januari 2018 utmanade sin motpart Anders Danielsson i Västra Götaland.

Genom att ansluta din organisation till Rädda Maten får du möjligheten att samverka och kunskapsdela med andra aktörer inom olika sektorer. Skapa kontakter i hela livsmedelskedjan och diskutera vilka möjligheter och utmaningar det finns i arbetet med att halvera matsvinnet till 2030!

Rädda Maten drivs och finansieras av Hållbar Utveckling Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Sparbanken Syd och Region Skånes Miljövårdsfond.

Här kan du ladda ner högupplösta posters till Matsvinnsfestivalen

MSF_poster_1_print

MSF_poster_2_print

MSF_poster_3_print

MSF_poster_4_print

MSF_potser_5_print

MSF_poster_6_print

 

 

Ladda ner inbjudan och program!

Länk till anmälan

Mycket resurser kan sparas på att minska offentligt och privat matsvinn. I denna satsning arbetar vi tvärsektoriellt och regionalt mot hållbarhetsmålet att till 2030 halvera det globala matsvinnet genom aktiviteter och erfarenhetsutbyten. Vi måste samverka för att nå målen och på flera plan finns det mycket att vinna på det. Detta initiativ är startskottet för ett långsiktigt samarbete kring matsvinn.

Initiativet genomförs i nära samarbete med Västra Götaland då landshövdingarna för de båda länen ”utmanat” varandra att arbeta med frågan. Utmaningen grundar sig i tanken att öka motivationen, dela fler goda exempel och få genomslag nationellt. På sikt kan Skåne och Västra Götaland i sitt långsiktiga arbete gemensamt utmana andra län/regioner.

Mat och matsvinn är ett område som alla har en uppfattning om, och en relation till. Det är en fråga som är högaktuell – både i Stockholm och Malmö startas exempelvis restauranger som bara lagar mat på svinn. I hushållen går var tredje matkasse rakt i soporna. Det finns betydande belopp att spara på att minska svinnet både i offentlig verksamhet och i privata hushåll. Genom att lyfta frågan på det här sättet och även att utmana ett annat län vill vi få till ett levande offentligt samtal om matsvinn.

Konferensen den 28 november i Hässleholm blir ett startskott för arbetet.

Anmäl dig till startkonferensen! Sista anmälningsdag 20 november.

Ladda ner inbjudan och program!

Vill du har mer information?
Ring eller mejla
Helena.thelander@hutskane.se
0708-931103

 

Matsvinnsfestivalen arrangeras på Malmö Garden Show, men det är ett eget område längs kanalen i närheten av kanotklubben. Här hittar du praktisk information.

Att tänka på inför ditt besök

Nu är det äntligen dags för årets Malmö Garden Show! För att få bästa möjliga upplevelse vill vi tipsa om några saker som är bra att tänka på inför ditt besök.

Ladda ner årets programfolder

Vattenflaska är bra att ha med sig!
Tänk på att dricka mycket vatten under ditt besök. Det finns två vattenkranar på plats och vårt tips är att ta med en vattenflaska som du själv kan fylla på vid behov.

Toaletter
Det finns flera toaletter på plats. Även handikapptoaletter.

Infotältet
I infotältet på Mölleplatsen finns personal på plats som kan svara och hjälpa till med det mesta.

Trädgårdsmarknad och Food Court
Det är inte alla försäljare som tar kort eller swish, ta därför med lite kontanter för att vara på den säkra sidan om du vill handla från trädgårdsmarknaden. Det finns ingen bankomat i direkt närhet av området.

Är hundar välkomna?
Ja de är välkomna i koppel, men tänk på att det är mycket folk i rörelse. Vi befinner oss i en park och samma regler gäller som vanligt. Men håll gärna hundarna undan rabatter och utställningsträdgårdar på utställningsområdet.

Tips på hur du tar dig till Malmö Garden Show på bästa sätt:

Cykla
Vi vill att så många som möjligt ska cykla, ta därför gärna cykeln till Slottsträdgården. Parkera din cykel i anvisade cykelparkeringingar utanför området vid entréerna till Slottsträdgården och Mölleplatsen.

Cyklar som inte parkeras på anvisad plats och blockerar utrymningsvägar kan komma att bli bortforslade.

Har ni ingen cykel rekommenderar vi er att testa Malmö stads hyrcykelsystem Malmö By Bike. Närmsta cykelställ är vid kommendanthuset.

Åka kollektivtrafik
Det är enkelt att ta sig till Malmö Garden Show med buss eller tåg.
Kommer ni med tåg till centralen är närmsta utgång Anna Lindhs plats. Därifrån är det en kort promenad till Slottsträdgården.
Närmsta busshållplats är ”Malmö Tekniska Museet”. Där stannar bussarna 3, 7 och 8.

Köra bil
Kommer ni med bil är närmste parkering vid Malmöhus slott. Det finns ingen extra parkering avsedd för besökare till Malmö Garden Show utan det är ordinarie parkering i närområdet vi hänvisar till. Närmsta parkeringsgarage ligger nära Malmö Live, bredvid Hovrätten. Därifrån är det en kort promenad till Slottsträdgården.