KlimatVardag

1 ton mindre utsläpp per KlimatVardag-deltagare!
Självplock i Flädie

I genomsnitt minskade deltagarna i KlimatVardag utsläppen av koldioxid med ett ton per person (från i genomsnitt drygt 7 ton till 6 ton, enligt undersökningen på www.klimatkontot.se).

Genomsnittligt utsläpp av koldioxid i Sverige är 8 ton per person och år. Forskare har räknat ut att varje person på jorden i snitt kan släppa ut max 2 ton koldioxid om vi ska klara att hålla klimatförändringen på max 2 grader.

Ladda ner slutrapporten

Ladda ner Lisa Larsson uppsats Leva för jorden – ett liv för dig?

Fler än 100 reportage om KlimatVardag!

Under året har KlimatVardag uppmärksammats i många artiklar och reportage i tidningar, radio, teve, krönikor, bloggar mm.

Presentationer från avslutningsfesten

Presentationer och sammanfattningar från föreläsningar och workshops på avslutningsfesten 22 januari finns på fliken avslutningsfesten under rubriken storföreläsningar.

2011-01-31 Rabatterbjudande på elcykel

Företaget MyEco som på avslutningsfesten hade en elcykel till provtur har ett erbjudande till alla i KlimatVardag: fram till 28 februari 2011 får man 1000 kr rabatt på deras elcykel.

2010-12-21 Slutenkät utskickad!

Nu har ni i mejlen fått er slutenkät. Den tar cirka en halvtimme att svara på. Sista svarsdatum är 10 januari.

Flera nya valfria aktiviteter inbokade

Titta på sidan valfria aktiviteter och boka upp dig på en spännande upplevelse. Anmälan till jonas@hutskane.se. Alla aktiviteter är kostnadsfria!

Avslutningsfest

Planeringen fortsätter. Glöm inte att anmäla dig under fliken ”anmälan”.

2010-12-07 Julklappstips, smart julfirande och vegetariska festrecept

Under fliken dokument hittar du nu recepten från Ida Eriksdotters matlagningskväll och även dokumentet med 24 julklappstips samt dokumentet om julfirande.

2010-11-19 Aktiviteter på gång!

Tre nya aktiviteter ligger på sidan ”Valfria aktiviteter”, gå in och kika om det är något som passar dig? En tävling är utlyst: Att göra och ge bort”. Har ni några smarta tips på saker man kan göra själv och ge bort? Läs mer på sidan ”Utmaningar/tävlingar”.

2010-10-27 Studiebesök LSR AB den 2 november!

LSR har tagit fram ett spännande program för oss som bl.a. bjuder på grupparbeten i olika former där vi får prova på att lösa olika sorters problem kopplade till avfallsfrågor. De kommer även att berätta om vilka lösningar de har i Landskrona för mottagande av matavfall samt övrigt avfall men även om deras nya och påbörjade storsatsning rörande arbetet mot en hållbar konsumtion.

Det bjuds på fika under kvällen.

Anmälan (inklusive specialkost) sker till Maggie Karpicka: maggie.karpicka@landskrona.se
Maggie kan också svara på eventuella frågor!
Tid: Tisdagen den 2 november kl. 18-20
Plats: LSR AB. Stuverigatan 25, Landskrona
Samordnaren för KlimatVardag i Landskrona, Maggie Karpicka, möter upp er vid ingången.

Klädbytarkväll i Malmö den 9 november!

Välkomna på en spännande och rolig klädbytarkväll på Nordenskiöldsgatan 17. Vi kan vara max 50 deltagare. Anmälan sker via helena.thelander@hutskane.se

Uppdatera din garderob på ett etiskt, ekologiskt och socialt roligt sätt! Lämna in skor, kläder och accessoarer som du inte längre använder och hitta nya att ta med hem. Ta med dig kläder, handväskor, skor, sjalar och smycken av god kvalitet. För varje plagg du lämnar in får du en biljett som du använder som betalning för ett nytt plagg. Hittar du inget som passar kan du alltid lämna biljetten till någon annan! Passa på att mingla och äta lite snacks under tiden som galgar och klädställ fylls. De kläder som blir kvar lämnas till Stadsmissionen. Det går bra att börja lämna in kläder vid 17.30, klädbytandet börjar 18.15.

2010-10-13 Referat från avfalls- och konsumtionsworkshopen kommer att läggas in på hemsidan under vecka 42!

2010-08-19 Eko-/Reko-spaning under Malmöfestivalen den 21 augusti

CityPolarna arrangerar en Eko/Reko-spaning lördagen den 21:a augusti kl 1200 och KlimatVardg-hushåll är speciellt välkomna. Anmäl er via Citypolarnas hemsida, antalet deltagare är begränsat till tolv!

http://www.citypolarna.se/calendar.php?id=11647

Vi börjar med att besöka EkoReko-zonen på Skomakargatan, som under festivaldagarna förvandlas till en marknadsplats för ”schyssta försäljare”, och där en rad olika aktiviteter kommer att pågå. Vad sägs t ex om ”ekostyling”, med ekologiska hårfrisörer från Big Hair Mama? Eller vill du hellre trampa fram din egen smoothie? Bokstavligt talat, då mixern som fixar din smoothie är kopplad till en cykel du själv trampar för att generera energin som går åt för att tillverka drycken. Vi ägnar huvuddelen av tiden här, bland de många stånd och aktiviteter som här kommer att finnas.

Därefter blir det en tur förbi Hamngatan och de olika installationer som vuxit fram här.

Sedan swisch upp till Stortorget för swishing! Swishing handlar kort och gott om klädbyte. Du byter bort dina gamla avlagda kläder, skor och accessoarer mot andras. Hållbart och klimatsmart så det förslår!

Känner man att klädbyte inte lockar, ja då kan man istället bege sig till Gustavscenen på Gustav Adolfs Torg, där det blir Raw Food-matlagning med Erica Palmcrantz kl 1400.

Det finns hur mycket som helst att upptäcka i hållbar väg under årets festival, så det är mycket möjligt att vi avviker en smula från programmet och plockar upp andra go’bitar längs vägen!

Vi ses kl 12 vid Pressbyrån, korsningen Skomakaregatan/Södergatan (gågatan). Gemensamt fika för den som så önskar när vi är klara vid 1430/15-tiden.

PS: För de som kommer tidigt kan vi rekommendera att bevista Gustavscenen redan kl 1130 då Rå Epok från Lund lagar ”sushi på skånska”, och försöker förmå oss att dissa utfiskade arter och de hårt miljöbelastande tigerräkorna, till förmån för finfina råvaror med Skåne som grundingrediens!

KlimatVardag-hushåll till Klimattåget i oktober?

Till hösten kommer ett SJ-tåg till Skåne och stannar i Landskrona, Eslöv och Malmö den 5,6 och 7 oktober (hsbklimattaget.se)

Förutom en permanent utställning med klimattips så kommer det bli seminarier. Det vore roligt om några hushåll ville berättade om sina erfarenheter från KlimatVardag!

2010-07-11 Anmäl dig till storföreläsning 4 – om konsumtion och avfall

I september är det dags för KlimatVardags sista storföreläsningsturné. Anmäl dig via fliken anmälan.

Vad gör du med årets skörd?

Nu är det lätt att få både närodlad och god mat, saft och sylt. Vad gör du med årets skörd från trädgård, skog och mark? Skicka in tips och recept till helena.thelander@hutskane.nu senast 18 augusti. Bland de inkomna bidragen lottar vi ut svampböcker och svampknivar.

2010-06-24 Våra vegetariska recept!

Tack för alla fina recept som kom in under förra veckan, ni är ett otroligt engagerat gäng och det är så roligt att få er respons! Alla recept finns nu sammanställda i en pdf-fil så att vi kan prova lite nya maträtter under sommaren – se under fliken ”dokument”! Kokböckerna och ABOB-kassarna är ännu inte utlottade, men ni som vinner får en glad sommaröverraskning på posten.

Klimatsmart midsommar

Här kan du läsa om hur du firar en klimatsmart midsommar:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fira-en-gron-midsommar/

Har du en svan på gräsmattan?

Visste du att
… en tio år gammal bensindriven gräsklippare släpper ut ungefär lika mycket farliga kolväten under en timme som en ny bil släpper ut på 15 mil. Dessutom hamnar du som klipper mitt i utsläppen!

… en vanlig bensindriven gräsklippare släpper förutom koldioxid även ut kolväten, som kan vara cancerframkallande, och kväveoxider, som kan påverka luftvägarna. Både kolväten och kväveoxider bidrar dessutom till bildandet av marknära ozon som är dåligt för både miljön och hälsan.

… om alla gräsklippare i Norden vore Svanen-märkta skulle jorden besparas utsläpp av kolväte och kväveoxid motsvarande 21 000 varv runt ekvatorn med bil – varje år!

Exempel på gräsklippare för bättre för miljö och hälsa: Handdrivna, solcellsdrivna, etanoldrivna, batteridrivna eller eldrivna med sladd.