BISAM

Barn utvecklar nya pedagogiska modeller och människor med olika funktionsnedsättningar, eller funktionsvariationer, skapar en ny arbetsmarknad Vi har, tillsammans, normalstörda och personer som har olika funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer, startat ett arbetsintegrerande socialt företag drivet i kooperativ form – URBI Urban biodling.

URBI har till ändamål att utveckla biodling, skapa jobb och erbjuda närodlade, ekologiska, biodlingsrelaterade produkter och tjänster av bästa kvalitet för en lite mer hållbar värld. Medlemmarna deltar i verksamheten med eget arbete.

Läs mer här

”Det är spännande att hälsa på bina uppe på taket, då måste man ha en skyddsdräkt. Första gången var det vinter och kallt. Vi hade med oss en sopborste upp för att borsta bort snön. Utanför kupan låg det bin och de var alldeles döda, det var spännande. Men alla bina hade inte dött, för när vi lyssnade med ett bistetoskop kunde vi höra hur det surrade inne i bikupan. De levde där inne mitt i vintern. Vet du att bidrottningen har ett nummer på sig. Men de föds inte så – det är människorna som sätter dit numret. Sen gick vi in i Hiddes lokaler för att smaka på honungen som vi hade slungat med Wahib. Han är snäll. Honung smakar sött för de har tagit pollen och nektar från blommor som är söta, små söta blommor. Sen fick vi varm kakao med honung i, det är jättegott. Sen fick vi skära olika frukter i många små bitar, för att blanda till en fruktsallad. Sen sjöng vi en sång till alla bin i hela världen. Utan bina blir det ingen frukt. Om man häller honung på fruktsalladen och tar vaniljglass blir det gott. Men om man är Sofia och Mohammed får man laktosfri glass.”

barn i en förskoleklass