Nytt om cirkulär ekonomi

Maj-juni 2017

Varför ska mitt företag satsa på cirkulär ekonomi?
Cirkulär ekonomi kan handla om att dela resurser med andra företag, identifiera resurser som underutnyttjas och göra mer av dessa, tänka nytt kring produkter och tjänster eller att bygga upp produkter med moduler och standardisera komponenter för att reducera tillverkningskostnader. Många kunder både inom näringslivet och den offentliga sektorn utvecklar sina verksamheter mot cirkulärt tänkande. För dig som leverantör blir det därför viktigt att sätta dig in i vad cirkulär ekonomi innebär.

Var kan jag lära mig mer?
Under våren och hösten kommer Helena Nilsson på Hållbar Utveckling Skåne tillsammans med Mats Larsson på Industrikluster IUC Syd besöka intresserade skånska företag och hålla workshops om cirkulär ekonomi. Vi förklarar begreppet cirkulär ekonomi och berättar om konkreta verktyg för att skapa affärsmöjligheter inom cirkulär ekonomi.

Om du är intresserad, hör av dig till helena.nilsson@hutskane.se. Vi lägger upp workshopen efter era behov – allt från en och en halv timme till en förmiddag. Vi har endast möjlighet att genomföra ett begränsat antal så vänta inte för länge med att anmäla ditt företag.

Workshopen är en del av det Vinnovafinansierade projektet CIRCLES som Hållbar Utveckling Skåne driver och är därför kostnadsfri.

Stort intresse och många frågor när statlig utredning om cirkulär ekonomi presenterades i Malmö

Förra året tillsatte regeringen en utredning om hur handel med begagnat och reparation eller uppgradering av olika produkter kan öka. Utredare Ola Alterå lämnade i slutet av mars sitt betänkande till miljöminister Karolina Skog där han föreslog en rad konkreta åtgärder för att uppmuntra en mer cirkulär ekonomi i Sverige. Den 30 maj kom Ola Alterå till Malmö för att presentera denna spännande och omtalade utredning på ett fullsatt seminarium på Studio som Hållbar Utveckling Skåne stod som värd för.

– Vi fick en tydlig bild av vad det handlade om. Ola Alterå gav många tankeväckande exempel på varför det här är viktigt. Det blev väldigt levande med de konkreta förslag han visade. Det var också intressanta iakttagelser kring hur vi ligger till i Sverige till när det gäller detta, vi tror ibland att vi har kommit långt men i ett internationellt perspektiv är det inte så. Vi är med men vi leder inte utvecklingen, säger Helena Nilsson, projektledare vid Hållbar Utveckling Skåne.