Att skapa en cirkulär kommun och region

Föreläsare/Inspiratör: Martina Lindgren, CEFUR, Ronneby kommun. Anders Lundström KD, Petter Forkstam, MP, Fredrik Hanell, MP, Patrik Johansson, Båstads kommun
Moderator: Catarina Rolfsdotter Jansson

Hur blir en kommun cirkulär? Vad innebär det? Och kan vi tänka ännu större – kan hela Skåne bli cirkulärt? Hur skulle det gå till och vem behöver vara med? Kan vi skapa en region som uppfyller sina hållbarhetsmål och samtidigt har en blomstrande ekonomi med en god arbetsmarknad? En region som kan ta steget in i framtiden med huvudet högt – hur ser den ut?

Lyssna på Martina Lindgren från CEFUR som berättar hur man i Ronneby har lyckats bli Sverigeledande inom cirkulär ekonomi. Hör skånska beslutsfattare ge sin syn på saken. Och delta i samtalet om hur vi gör Skåne cirkulärt. Det här kan bli den viktigaste workshopen i år; det är nu vi gör ett avstamp i arbetet för det cirkulära Skåne.

Presentation från dagen, Martina Lindgren CEFUR:

Martina Lindgren CE_konf_1
Martina Lindgren CE_konf_2
Martina Lindgren CE_konf_3
Martina Lindgren CE_konf_4
Martina Lindgren CE_konf_5
Martina Lindgren CE_konf_6
Martina Lindgren CE_konf_7
Martina Lindgren CE_konf_8
Martina Lindgren CE_konf_9
Martina Lindgren CE_konf_10

Kort sammanfattning av workshopen:

  • Tänk som naturen! Det mest grundläggande är att vår output ska vara någon annans input
  • Alla kommuner har inte samma möjligheter att arbeta med cirkulär ekonomi men alla kan arbeta efter sina lokala förutsättningar
  • Regionens och kommunens uppgift kan vara att skapa infrastruktur och uppmuntra individer att arbeta med ”mikro-cirkulära processer”