Arkiv Aktuellt 2011- 2007

 

Stipendium till Campeon Frigymnasium i Helsingborg (11.11.25)

I år gick stipendiet till Campeon Frigymnasium i Helsingborg där eleverna ska genomföra ett kommunikationsprojekt kring hållbar utveckling. Eleverna ska informera boende i Helsingborg om hållbar utveckling och sambanden mellan de olika aspekterna samt ge tips om hur man som privatperson kan arbeta med frågan.

 

Inspirations- och arbetsdag om Lärande för Hållbar Utveckling 18 oktober (11.09.20)

Den 18 oktober genomförde föreningen en inspirations- och arbetsdag kring lärande för hållbar utveckling. Vi hade förmånen att ha Helen Hasslöf från Malmö Högskola och Susie Broquist Lundegård från Södertälje Naturskola som höll föredrag på förmiddagen. Under eftermiddagen gjordes gemensamt arbete där vi tog fram metoder för hur man kan arbeta med lärande för hållbar utveckling i sitt ämnesområde.
Vi hade en mycket en inspirerande och givande dag!
Målgruppen var lärare i grundskola och gymnasium.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Helena Thelander, helena.thelander@hutskane.se

Ladda ner »

 

Stipendium för Lärande för Hållbar Utveckling 2011 (11.09.15)

Sök Hållbar Utveckling Skånes stipendium för projekt kring lärande för hållbar utveckling. Sista ansökningsdag är 25 september. Det går bra att mejla in ansökan till helena.thelander@hutskane.se.
Ladda ner pdf-filen för mer information! Har du frågor kring stipendiet? Mejla helena.thelander@hutskane.se

Ladda ner »

 

Välkommen till föreningens årsstämma! (11.03.14)

I år hålls stämman i Medborgarhuset i Eslöv. Stämmoförhandlingarna följs av en föreläsning och diskussion med Karin Bruce från Tällberg Foundation på temat Innovativa modeller för lärande och förändring.

Anmäl dig till: helena.thelander@hutskane.se

Datum och tid: 13 april klockan 13-16

Plats: Medborgarhuset i Eslöv
Sista anmälningsdag 6 april.
Kostnadsfritt för föreningens medlemmar. Övriga betalar 200:-
Ladda ner programmet för fullständig information!

Under fliken ”Föreningen” – ”Styrdokument” finns övrig dokumentation inför årsstämman: pdf-filer med Verksamhetsberättelse 2010, Verksamhetsplan 2011, budget och stadgar.

Ladda ner »

 

Seminarium om etiska placeringar (11.01.13)

Hållbar Utveckling Skåne arrangerar ett halvdagsseminarium kring etiska placeringar. Onsdagen den 2 februari klockan 13.00-16.00 på Helix-huset,  Nordenskiöldsgatan 17, Malmö. Välkomna att anmäla er via jonas@hutskane.se
Ladda ner det fullständiga programmet!

Ladda ner »

 

Utdelning av stipendium (10.12.07)

Torsdagen den 16 december delar HUT Skåne ut sitt stipendium. Välkommen till Rum 1, Dunkers Kulturhus i Helsingborg klockan 15-17.

 

Årets stipendiat utsedd! (10.11.12)

Vi återkommer å det snaraste med namnet på stipendiaten. Ett tips till de lärare och klasser som sökte stipendiet: gå in på Klimatsamverkan Skånes hemsida (klimatsamverkanskane.se), de delar löpande ut bidrag för klimatutbildning för unga.

 

Hållbar Utveckling Skåne söker projektledare! (10.09.24)

MILOU2 – skånskt kompetenscentrum för miljöanpassad offentlig upphandling

Vill du arbeta som projektledare med hållbarhetsfokus på Hållbar Utveckling Skåne? Projektet MILOU2 vill stärka skånska kommuners roll som drivkraft för en hållbar utveckling genom miljöanpassad upphandling. Kommunerna kan genom upphandlingen minska sin klimat- och miljöpåverkan samtidigt som de kan stimulera och påverka leverantörer positivt. 13 skånska kommuner har hittills gått med i projektet, som är en vidareutveckling av ett fyraårigt projekt som föreningen drivit fram till 30 september 2010.

Exempel på arbetsuppgifter:
• Ansvar för genomförande av projektet med aktivitetsplanering och projektadministration
• Ledning av projektmedarbetare och samordning av styr- och referensgrupper
• Anordna workshops och seminarier med hjälp av externa konsulter
• Arbeta med nätverk för att öka samverkan inom och mellan offentliga organisationer och andra aktörer
• Informations- och kontaktförmedling, inklusive uppdatering av hemsida

Ladda ner »

 

HUT Skåne delar ut stipendium! (10.09.16)

Hållbar Utveckling Skåne kommer i år att dela ut ett stipendium som rör lärande för hållbar utveckling. Sista ansökningsdag är 18 oktober, det går bra att mejla in ansökan till helena.thelander@hutskane.se.
Ladda ner pdf-filen för mer information! Har du frågor kring stipendiet? Mejla helena.thelander@hutskane.nu

Ladda ner »

 

Årsstämma 2010 (10.04.09)

Välkommen till föreningens årsstämma torsdagen den 15 april 2010. Stämmoförhandlingarna pågår under en timme, därefter får vi höra ett föredrag kring trender och framtidsforskning av Sara Shamekhi från Copenhagen Institute for Futures Studies.
Plats: Ideon Innovation
Tid: 13.00-16.00
Anmäl er senast tisdagen den 13 april till helena.thelander@hutskane.nu
Ladda ner inbjudan med all information som pdf-fil.

Ladda ner »

 

Hållbart fiske (10.02.16)

Hållbar Utveckling Skåne arrangerar ett halvdagsseminarium kring hållbart fiske. Onsdagen den 17 mars klockan 13.00-16.00 på Marint center i Simrisham.
Ladda ner det fullständiga programmet!

Ladda ner »

 

Seminarium i februari: Ekosystemtjänster & Klimatanpassning (10.01.31)

Förändringarna i vårt klimat berör oss alla och ställer allt högre krav på anpassning inom en rad olika områden, hur hanterar vi det? Vad betyder det för oss och för vår ekonomi att ett ekologiskt system förändras?

Hållbar Utveckling Skåne välkomnar medlemmar och andra intresserade till ett seminarium om ekosystemtjänster och klimatanpassning den 11 februari kl 13.00-16.00.

Ladda ner »

 

Nu startar vi KlimatVardag! (09.12.16)

Hållbar Utveckling Skåne startar tillsammans med Region Skåne och Kommunförbundet Skåne projektet KlimatVardag. Projektet fokuserar på att under ett års tid ge deltagarna råd och tips om hur man lever mer klimatsmart. Vi erbjuder föreläsningar, aktiviteter och gruppträffar. Projektet startar med storföreläsningar i mitten av januari. Mer information kommer att finnas under fliken KlimatVardag. Har du frågor om projektet? Ring Helena Thelander, 0708-93 11 03.

 

Välkommen till ett seminarium om närproducerad mat! (09.10.15)

Den 25 november klockan 13-16 på Skånes Djurpark arrangerar vi ett seminarium om närproducerad mat ur olika perspektiv. Ladda ner programmet för mer information.

Ladda ner »

 

 

Klimat & Konsekvens (09.09.23)

Humanitetens Hus i Malmö öppnar en ny utställning den 17 oktober kl 11.55. Utställningen handlar om klimatförändringarna ur ett humanitärt perspektiv.

Mer information » Ladda ner »

 

Var med på Nordens största fikapaus! (09.09.23)

Tisdagen den 20 oktober mellan klockan 8.00-20.00 pågår tävlingen Nordic Fairtrade Challenge. Var med och tävla genom att fika Rättvisemärkt. Gör Sverige till en utmanande tävlingsmotståndare för våra grannländer!

Mer information »

 

Uppstartsmöte för ny temagrupp (09.09.23)

Med anledning av det stora intresset för seminariet om hållbarhetskommunikation startar vi nu upp en temagrupp med hållbarhetskommunikation som fokus. Det första mötet kommer hållas den 28 oktober kl 14.00-16.00. Alla intresserade är välkomna!
Ladda ner informationsbladet om temagrupper. Andra temagruppsinitiativ är också välkomna!

Ladda ner »

 

HUT Skånes kommande seminarier (09.09.15)

Tisdagen den 15 september arrangeras ett seminarium om hållbarhetskommunikation i Helsingborg. Det är det första seminariet i en serie om fem. De kommande seminarierna är följande:

25 november: Närproducerad mat. Arrangeras i Höör, på Skånes Djurpark.
26 januari: Klimatanpassning. Arrangeras i Kristianstad.
Mars: Hav-, fiske- och kustfrågor. Arrangeras i Simrishamn. Datum ej fastställt.
April: Hälsa- och miljö. Arrangeras i Malmö. Datum ej fastställt.

 

Välkommen på seminarium om hållbarhetskommunikation (09.08.26)

Hållbar Utveckling Skåne arrangerar i samarbete med stiftelsen TEM och Campus Helsingborg ett halvdagsseminarium om hållbarhetskommunikation. Anmäl dig senast den 10 september.
Programmet kan du ladda ner i pdf-format.

Ladda ner »

 

Årets pristagare: Sweden Cleantech Incubators! (09.04.24)

Priset för Hållbar Utveckling i Skåne 2008 tilldelas Sweden Cleantech Incubators för sin förmåga att kombinera ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Priset överlämnades i samband med Hållbar Utveckling Skånes föreningsstämma, onsdagen den 23 april.

– Vi är hedrade att ha fått Priset för Hållbar Utveckling 2008. Företag och innovationer är en viktig motor för omställningen till ett hållbart samhälle, och det är roligt att det uppmärksammas, säger Helena Tillborg på Sweden Cleantech Incubators.
Sweden Cleantech Incubators valde en cykel som pris. Cykeln överlämnades av avgående ordförande Matz Hagberg.
Ladda ner pressmeddelandet där du kan ta del av hela motiveringen.

Mer information » Ladda ner »

 

Missa inte föreningsstämma och seminarium 23 april! (09.03.06)

Stämman hålls på Humanitetens Hus i Malmö. Vi inleder klockan 9.00 med registrering och kaffe. Efter stämman bjuder vi på lunch och delar ut Priset för Hållbar Utveckling i Skåne 2008. På eftermiddagen hålls ett seminarium om social hållbarhet. Sista anmälningsdag är 17 april.

Anställda/medlemmar i Hållbar Utveckling Skånes medlemsorganisationer deltar kostnadsfritt. Övriga debiteras 200 kronor exklusive moms.
Ladda ner inbjudan med all information som pdf-fil. Under fliken ”Föreningen” – ”Styrdokument” finns pdf-filer med Årsredovisning 2008, Verksamhetsplan 2009, budget och stadgar.

Ladda ner »

 

Släck på lördag! (09.03.25)

Lördagen den 28 mars genomförs manifestationen Earth Hour. Målet är att en miljard människor världen över ska delta genom att släcka ljuset under en timmes tid.

I Sverige infaller Earth Hour 20.30-21.30. Världsnaturfonden samordnar aktionen i Sverige under denna kväll med evenemang i 79 olika städer och kommuner. Sätt fokus människors energianvändning, klimatfrågan och de kommande klimatavtalsförhandlingarna genom att släcka på lördag!

Mer information »

 

Miljöpriset 2008 (09.02.04)

Vet du någon person, eller organisation, som under 2008 kommit på nya innovativa arbetssätt som främjar hållbar utveckling?  Eller som arbetat i många envisa år med hållbarhetsfrågor? Eller gjort någon annan typ av enastående insats för miljön under 2008? Nu är det dags att börja fundera på vem som ska få Hållbar Utveckling Skånes miljöpris 2008.  Du kan nominera antingen en enskild person eller en organisation. Du bestämmer själv!

Följande information behöver vi:

Namn och kontaktuppgifter på den nominerade
Organisation personen tillhör
En motivering till varför hon/han ska få priset
Namn och kontaktuppgifter på den som nominerar.

Senast den 27 februari vill vi ha din nominering!
Tidigare års pristagare:
Lotta Lundgren Drömmarnas Hus (2007)
Torvald Jacobsson, SVT (2006)
Örkelljunga fjärrvärmeverk (2005)
Bengt Sandin, LKF (2004)
Jane Wikström, ekologiska kläder (2003)
Maja Manner, MANC (2002)
Lars-Erik Nygren, Region Skåne (2001)

 

Workshop om hållbar utveckling (09.01.26)

På uppdrag av Hyllie Park Folkhögskola genomförde Sofia Ahlstedt och Helena Thelander från Hållbar Utveckling Skåne tillsammans med Ellen Albertsdóttir ett kort föredrag och en workshop om hållbar utveckling. Ellen utbildar ambassadörer för Rättvisemärkt och berättade om hur organisationen bakom Rättvisemärkt ser ut. Temat för workshopen var ”Hur gör vi folkhögskolan mer hållbar?”.

 

Lyckat medlemsmöte (09.01.26)

Den 19 januari gick Hållbar Utveckling Skånes medlemsmöte av stapeln. Dialogkonferensen mellan klimatberedningens politiker och föreningens medlemmar hölls i Regionhuset i Lund och var både uppskattad och välbesökt. Engagerande och provocerande Sigge Birkenfalk från Communicans var dagens facilitator. Sydsvenskan besökte arrangemanget och intervjuade föreningens ordförande Matz Hagberg.

 

Helena Thelander ny verksamhetsledare (08.12.19)

Helena Thelander är HUT Skånes nya verksamhetsledare. Från och med 7:e januari når du henne på helena.thelander@hutskane.nu eller 0708-931103. Jag vill önska Helena Lycka till med det spännande arbetet att vidareutveckla HUT Skåne!

Samtidigt vill jag tacka för mig efter sex innehållsrika, lärorika och spännande år – där mötet med alla fantastiska människor varit den största behållningen!

God Jul & Gott Nytt År!

Lena

 

Skånes framtida klimatarbete (08.12.12)

Hållbar Utveckling Skåne arrangerar medlemsmöte och dialogkonferens i samverkan med Region Skåne om Skånes framtida klimatarbete. Syftet med dagen är att sammanföra deltagare från HUT Skånes medlemsorganisationer med Klimatberedningens politiker för att utforma förslag på hur Skåne ska arbeta med klimatutmaningen.

Ladda ner »

 

Energieffektiva lokaler (08.06.19)

Den 2 december arrangerade vårt projekt MILOU konferensen Energieffektiva lokaler – potential, hinder och möjligheter att spara pengar och miljö. På programmet stod bland annat Systematiskt energiarbete med upphandling som verktyg, Energianvändning i lokaler, var finns teknik-och besparingspotentialen? och Praktikfall.

Se MILOU:s hemsida för dokumentation.

Kontaktperson: Sofia Ahlstedt, Tfn: 0707-67 11 03

 

Charity Rating rekommenderar Hållbar Utveckling Skåne (07.12.05)

Hållbar Utveckling Skåne har granskats av Charity Rating i deras första sektorsgranskning. Som en av tre organisationer lyfts vi fram med motiveringen att vi är en välskött förening med goda förutsättningar att kunna påverka vår närmiljö på ett positivt sätt.
Vi tackar för utmärkelsen och lovar att göra vårt bästa för att leva upp till betyget!
Katarina Pelin, ordförande, och Lena Eriksson, verksamhetsledare, vid prisceremonin.

Mer information »

Ladda ner »