1–3 juni på Malmö Garden Show:

Presentationer från fredagen

Mat förfars och slängs över hela världen – varför och vad gör vi åt det? Louise Ungerth, Ungerth & Co, tidigare chef för Konsumentföreningen Stockholm

Att minska matsvinnet, hur svårt kan det vara? Utmaningar och möjligheter i offentlig sektor. Gunilla Andersson, projektledare, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Resterkocken – tävlingen som lärde skånska skolelever att minska på matsvinnet. Ingela Morfeldt, projektledare Avfallsavdelningen, VA SYD

Så räddades 2.022 ton mat från att slängas. Karl Andersson, vd och medgrundare till Matsmart.se, berättar hur en svensk nätbutik på kort tid gjort skillnad för att minska matsvinnet.

Vi minskar matsvinnet! Översta steget – systematiskt arbete för minskat matsvinn inom skola, förskola och äldreomsorg. Maria Larsson, Marla Miljödialog, miljökonsult och projektledare för Översta steget

Food Loop System – minskat matsvinn genom samverkan. Anders Persson, VD SYSAV Utveckling AB.

Vi minskar matsvinnet! Mat som ett socialt verktyg – ätbara utbildningar för framtidens generationer. Edith Salminen, matkulturstrateg.

Rädda maten och familjefriden – från butikssvinn till färdigrätter i matkasse. Pernilla Gudmundsson, fri skribent och samhällsutvecklare, Allemansrätten.online

Matsvinnsutmaningen – Skåne tillsammans mot matsvinnet! Hur arbetar vi bäst mot matsvinn i offentlig verksamhet och hur bygger vi gemenskap kring arbetet? Hur kan vi involvera elever, personal på äldreboende och andra? Helena Thelander, verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne, Per-Uno Alm, hållbarhetstrateg Sparbanken Syd sammanfattar de tankar som kommit fram på frukostmöten med näringsliv och offentlig sektor under våren. Ingen presentation visades.

Rädda maten!

25 % av all mat som produceras slängs, ett gigantiskt slöseri som pågår överallt, varje dag, hela året. Något måste göras! Kom förbi och lära dig mer om matsvinn, delta i en tävling eller sjunk ner i vår sköna loungehörna – byggd av restmaterial förstås. Här finns tipspromenad, tävlingar, spel, utställning, matsvinnsodling, försäljning av produkter gjorda av matsvinn och mer därtill. Välkommen!

Matsvinnsfestivalen arrangeras på Malmö Garden Show. Praktisk information om resvägar och annat hittar ni här.

 

Fredag 1 juni. Festivalområdet är öppet kl 10–18
Seminariedag mellan kl 10–15 för dig som vill lära dig mer om matsvinn. Fokus ligger på hur, varför och var matsvinn uppstår och hur kan vi jobba tillsammans för att minska det. Experter på området hjälper oss att reda ut begreppen och lokala entreprenörer berättar hur de tänker på nya sätt för att minska matsvinnet. Se programmet längre ner.
Anmälan här om du vill vara garanterad en sittplats!
Ladda ner programmet som pdf här!

Lördagen 2 juni. Festivalområdet är öppet
kl 10–18
På lördagen filmar SVT på Matsvinnsfestivalen.

Schemalagda aktiviteter – cirkatider!
11.00–14.00
SVTs Anne Lundberg och kocken Paul Svensson i nya tv-programmet Maträddarna bjuder besökarna på kulinariska rätter tillagade på mat som annars hade slängts. Tareq Taylor och Sandra Mastio är också på plats och lagar mat!
13.00–15.00 Syrnings-verkstad med Meadow Lab. Agatha från Meadow Lab leder drop in-syrning av utsorterade grönsaker. Att syra grönsaker är ett smart sätt att ta tillvara, förlänga hållbarhet och få massor av nyttiga bakterier i maten. Meadow Lab är på plats mellan 13–15 och visar hur det går till, kom förbi när det passar! Vi har ett begränsat antal glasburkar att syra i, ta gärna med en egen hemifrån!

Pågår hela dagen:
Utställning

Information om de globala hållbarhetsmålen kopplat till matsvinn
Odling i köksfönstret – låt dina grönsaker växa upp igen

Aktiviteter
Matsvinnskonstnären Ted Widell målar mot matsvinn
Testa smoothiecykeln – cykla din egen smoothie
Tipsrunda – vad kan du om matsvinn? Testa och vinn!
Sparbanken Syd informerar om hållbart sparande

Försäljning av produkter som bygger på spill/svinn
Rescued fruit säljer juice
Vismarlövsgården säljer rapsolja
Mossagården säljer hampaprodukter

 

Söndagen 3 juni. Festivalområdet är öppet kl 10-16.
Syra med Surtanten!
10.15–11.00 Surningsworkshop Jenny ”Surtanten” Neikell håller workshop. Workshopen är fullbokad, men det går utmärkt att komma och lära sig tekniken genom att titta och lyssna!

11.15–12.00 Släng inte skräpet, ät det! Skal är också mat!
Visste du att du ofta kan äta skalet på frukten/grönsaken? Grönsaksworkshop med Årstiderna kl 11.15–12.00. Nathalie Seow och Amanda Nyhlén kommer med tips.

14.00–15.00 Zero waste – from packaging to food
In Sweden, we each throw away c. 480 kg of household waste per person per year. In a world where temperatures are rising and oceans are filling with plastic, thinking differently about the amount of trash we create is vital.

Rowan Drury, founder of Gram, Sweden’s first package-free store, will talk about her own personal journey to ”zero waste”, examine why recycling isn’t necessarily the answer and share some simple tips for creating less trash in your everyday life.
This talk will be in English and includes a discount voucher for Gram.

Välkommen till Matsvinnsfestivalen!

 

Fredagens program:
10.00–12.00

Välkommen! Helena Thelander, Verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne, Per-Uno Alm, hållbarhetstrateg Sparbanken Syd

Mat förfars och slängs över hela världen – varför och vad gör vi åt det? Louise Ungerth, Ungerth & Co, tidigare chef för Konsumentföreningen Stockholm

Att minska matsvinnet, hur svårt kan det vara? Utmaningar och möjligheter i offentlig sektor. Gunilla Andersson, projektledare, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Resterkocken – tävlingen som lärde skånska skolelever att minska på matsvinnet. Ingela Morfeldt, projektledare Avfallsavdelningen, VA SYD

Så räddades 2.022 ton mat från att slängas. Karl Andersson, vd och medgrundare till Matsmart.se, berättar hur en svensk nätbutik på kort tid gjort skillnad för att minska matsvinnet.

13.00–15.00

Vi minskar matsvinnet! Översta steget – systematiskt arbete för minskat matsvinn inom skola, förskola och äldreomsorg. Maria Larsson, Marla Miljödialog, miljökonsult och projektledare för Översta steget

Food Loop System – minskat matsvinn genom samverkan. Anders Persson, VD SYSAV Utveckling AB.

Matsvinn A-B-C: Mat som ett socialt verktyg – ätbara utbildningar för framtidens generationer. Edith Salminen, matkulturstrateg.

Rädda maten och familjefriden – från butikssvinn till färdigrätter i matkasse. Pernilla Gudmundsson, fri skribent och samhällsutvecklare, Allemansrätten.online

Matsvinnsutmaningen – Skåne tillsammans mot matsvinnet! Hur arbetar vi bäst mot matsvinn i offentlig verksamhet och hur bygger vi gemenskap kring arbetet? Hur kan vi involvera elever, personal på äldreboende och andra? Helena Thelander, verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne, Per-Uno Alm, hållbarhetstrateg Sparbanken Syd sammanfattar de tankar som kommit fram på frukostmöten med näringsliv och offentlig sektor under våren.

Kommentarer inaktiverade.